Laddning i din BRF
Vi hjälper dig med enkla och bekymmersfria lösningar för din bostadsrättsförening!
Det blir allt vanligare att äga elbilar i Sverige, men tyvärr har de flesta svenskar, särskilt de som bor i lägenheter, inte möjlighet att ladda sina bilar. Men det finns stora möjligheter att få ekonomiskt stöd, bland annat från Naturvårdsverket. Anders Jaxhagen, grundare av Pay N Charge Nordic, säger att intresset för laddplatser ökar ständigt.
Intresset för att köpa elbilar har aldrig varit större. Trots att bilfabrikerna arbetar på högvarv kan leveranstiderna för nya elbilar vara upp till ett år eller mer. Tyvärr saknar sex av tio svenskar möjlighet att ladda sina bilar hemma. Enligt siffror från bilförmedlaren Kvd uppger bara tio procent av lägenhetsinnehavarna att de enkelt kan skaffa laddmöjligheter om det behövs.
För många bostadsrättsinnehavare är detta en intressant fråga. Om din bostadsrättsförening har egen mark att tillgå finns det goda möjligheter att installera laddplatser, antingen på befintliga parkeringsplatser, i ett garage eller på annan mark.
Bostadsrättsföreningar har goda förutsättningar. Naturvårdsverket erbjuder ett bidrag som kallas ”Ladda bilen-bidraget” och ger upp till 15 000 kronor per laddplats, vilket är generöst enligt Jörgen Lager, VD för Pay N Charge. Anders Jaxhagen håller med och säger att stödet har stor effekt och att det är klokt att utnyttja det nu när det finns tillgängligt.
Om du som medlem i en bostadsrättsförening vill ha tillgång till en laddplats, vad ska du då göra? Enligt Anders Jaxhagen har du alltid rätt att lämna in en motion till föreningsstämman. Dessutom kan du alltid prata med dina grannar och driva frågan framåt. Det är viktigt att komma ihåg att en motion inte automatiskt godkänns, utan det är ett demokratiskt beslut.
Om föreningen äger egen mark är det vanligtvis föreningen som bekostar installationen. Då kan föreningen få ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket. Om föreningen består av kedjehus eller radhus, där varje medlem har en egen garageuppfart, är det oftare den enskilda medlemmen som står för kostnaderna. I så fall kan du få en grönt skattereduktion på fakturan.
Anders Jaxhagen tillägger att hans intryck är att initiativet att installera laddplatser oftast kommer från enskilda medlemmar, inte från styrelsen.
Han fortsätter: Styrelsen har ofta mycket att göra och ibland är det uppskattat om du som enskild medlem erbjuder dig att hjälpa till i frågan. Innan du lämnar in en motion kan du därför höra med styrelsen om du kan bidra med information eller på annat sätt hjälpa till i processen.
Faktarutan:
Det finns information om Ladda bilen-bidraget hos Naturvårdsverket.se Som privatperson kan du få grönt skatteavdrag i efterhand. Detta lämpar sig för boende i exempelvis kedjehus där det kanske finns tillgång till egen parkeringsplats. På fixaladdplats.se finns det råd för bland annat bostadsrättsinnehavare om hur du bäst går tillväga.